Greg Zanis: Ο Έλληνας ομογενής που σήκωσε τον σταυρό όλης της Αμερικής !

Ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας σπουδαίος Αμερικανός, ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ο Greg Zanis έφτιαξε στην ζωή του πάνω από 27.000 ξύλινους σταυρούς για κάθε θύμα βίας στις ΗΠΑ. Και η Αμερική θρηνεί για τον χαμό του.
Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο ομογενής Greg Zanis έκανε με τον θάνατό του όλη την Αμερική να κλάψει. Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος έφυγε στα 69 του χρόνια έχοντας αφήσει πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Ο Έλληνας από το Ιλινόι τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του έφτιαχνε ξύλινους σταυρούς στη μνήμη των θυμάτων σε μαζικές δολοφονίες που έχουν στερήσει την ζωή αθώων.

Ο Greg Zanis πέθανε την Δευτέρα νικημένος από τον καρκίνο. Το δυσάρεστο νέο έκανε γνωστό η κόρη του Susie Zanis.

Μόλις την Παρασκευή ο 69χρονος Greg είχε βγει στο κατώφλι του σπιτιού του για να χαιρετήσει όλους εκείνους που πέρασαν απέξω για να του δώσουν ευχές για καλή ανάρρωση. Και οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές.
Ο δήμαρχος της Aurora της πόλης του Greg έγραψε για τον χαμό του σπουδαίου αυτού ανθρώπου: «Ο Greg Zanis ήταν ένας γίγαντας ανάμεσα στους ανθρώπους. Ήταν ένας άνθρωπος της δράσης που το μόνο που ήθελε ήταν να τιμήσει τις ζωές των άλλων».
Ο Zanis είχε ιδρύσει το Crosses for Losses ως φόρο τιμής στον πεθερό του που δολοφονήθηκε το 1996. «Με βοήθησε στην διαδικασία του πένθους», είχε δηλώσει το 1999 στο Associated Press.
Από τότε ο Greg έφτιαχνε ξύλινους σταυρούς για τα θύματα μαζικών δολοφονιών ανάμεσα στους οποίους του Columbine, του Sandy Hook και του Parkland αλλά και στο μουσικό φεστιβάλ του Las Vegas και του Orlando.
Δεν επιζητούσε την δημοσιότητα. Απόδειξη ότι σκοπός του ήταν να τιμήσει και νεκρούς που περνούσαν στα αζήτητα όπως στο Νέο Μεξικό όπου έξι παιδιά πέθαναν σε τροχαίο. Το 2016 έφτιαξε πάνω από 700 σταυρούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην λεωφόρο Μίσιγκαν του Σικάγο για κάθε άνθρωπο που είχε σκοτωθεί εκείνη την χρονιά.
Τον περασμένο Δεκέμβριο και αφού είχε φτιάξει πάνω από 27.000 σταυρούς για πάνω από 20 χρόνια ανακοίνωσε ότι αποσύρεται.
Ο Zanis γεννήθηκε το 1950 στο Σποκέιν της Ουάσινκτον και μεγάλωσε στο Νάσβιλ του Τενεσί. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας ιερέας και η μητέρα του ήταν μοδίστρα.
Στο σπίτι τους μιλούσαν ελληνικά.

πηγή ΕΔΩ

image
  • Μου αρέσει
  • Αγάπη
  • Χαχα
  • WoW
  • Sad
  • Angry